V Ríme bude medzinárodná konferencia o Pápežskom slovenskom ústave

15.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Pápežské slovenské kolégium v Ríme privíta v nadchádzajúcich dňoch - 17. a 18. mája - účastníkov medzinárodnej vedeckej konferencie s názvom "Pápežský slovenský ústav svätých Cyrila a Metoda v Ríme (1963-2013)". Účastníci konferencie zhodnotia polstoročie činnosti Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda (PSÚSCM) v Ríme. Vystúpia na nej viaceré osobnosti zo Slovenska a zahraničia. Prítomní budú aj biskupi a predstavitelia spoločenského života, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.
Konferenciu otvorí rektor PSÚSCM Mons. Vladimír Stahovec. Medzi prvými prednášateľmi bude slovenský kardinál Jozef Tomko, ktorý sa zameria na zrod ústavu a jeho miesto v slovenských dejinách. Prof. Emília Hrabovec bude prednášať na tému - Slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda a Svätá stolica v cirkevno-politickom kontexte.
Na konferencii ďalej odznejú prednášky o formačnej a pedagogickej činnosti v malom seminári a v Slovenskom gymnáziu v Ríme, o vydavateľskom a prekladateľskom diele Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda, o slovenskom katolíckom exile v Ríme, ako aj viaceré ďalšie.
Slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda v Ríme bol založený z iniciatívy kňazov, ktorí prišli do Ríma študovať po skončení druhej svetovej vojny a po udalostiach vo februári 1948 v bývalom Československu sa nemohli slobodne vrátiť do vlasti, ako aj z generácie kňazov, ktorí po apríli 1950 boli nútení odísť z vlasti, pretože boli prenasledovaní pre svoje náboženské aktivity.
Základný kameň ústavu posvätil pápež Ján XXIII. dňa 13. mája 1963 a posviacku ústavu vykonal kardinál Eugenio Tisserand 15. septembra 1963.
 

Vyberte región